מיכל בסן - אודות

סופרת, עורכת, כותבת ספרות ותוכן

מעצם היומרה ללוות ולערוך כתיבה, עולה שאני מאמינה בקיומו של הבדל בין כתיבה טובה לכתיבה פחות טובה. אחרת לא הייתי יכולה לנסח עצות מעשיות לכתיבה טובה יותר או לסייע לכותבות בארגון, סידור והידוק כתב היד שלהן. 

עם זאת, דווקא מפני שאני מאמינה שכתיבה אפשר לשפר, מתבקש בעיני לשאול "מה הופך סט מסוים של קריטריונים לכתיבה טובה, לקריטריונים שכדאי להיצמד אליהם?" אחרי הכל, אם ספרות טובה היא ספרות שטובה בעיני הקוראת שלה, זה אומר שדעתי נחשבת בדיוק כמו דעתך, דעתך נחשבת בדיוק כמו דעתה של פרופסורית לספרות, ודעתה של הפרופסורית נחשבת בדיוק כמו דעתי. 

ובמצב כזה, איך אפשר בכלל להציב קריטריונים – אמות מידה – לספרות טובה? לשאלה הזאת יש קודם כל תשובה מעשית: בעיני ובעיני כל הכותבות, העורכות ונשות הספר שנתקלתי בהן, ישנם טקסטים טובים וטקסטים טובים פחות. לכן, ככותבות (עורכות/מתרגמות וכו'), אנחנו רוצות להפיק תוצר כמה שיותר טוב. 

יותר מזה: אנחנו הרבה פעמים תמימות דעים ביחס לגורמים שהופכים סיפור מסוים לטוב וסיפור אחר לפחות טוב. גם אם חווית הקריאה של כל אחת מאתנו אישית לגמרי, ברגע שנשב יחד ונחליף חוויות ורשמים, נוכל להיווכח שהשיפוט האישי שלנו מבוסס על אותם קריטריונים. האם העובדה שכולנו הרבה פעמים מסכימות זו עם זו ומנמקות את הדעה שלנו בטענות דומות פירושה שבאמת יש דבר כזה ספרות טובה? או שאולי – אולי הדבר היחיד שאנחנו חולקות הוא קונצנזוס? (הסכמה משותפת, הסכמה כללית).

מצד אחד, ההנחה שספר או טקסט העונה על דרישות א', ב' וג', הוא ספר טוב, בהכרח מעלה את השאלה מהן הדרישות האלה ומי בכלל קובע אותן? אני? אתן? הסתמכות על קאנון מסוים? (קאנון: "קובץ של יצירות אשר ישנה הסכמה רחבה כי הן מייצגות תחום דעת מסוים או נקשרות תחת הגדרה אחידה" – ויקי).  מצד שני, אותה שאלה עולה כשאנחנו קובעות שטקסט טוב הוא מה שהקהל תופס כטקסט טוב. כלומר – כשאנחנו קובעות שאם הרבה אנשים חושבים שספר מסוים הוא טוב, פירוש הדבר הוא כי ספר זה הוא אמנם ספר מוצלח.

ככלות הכל, לא בהכרח נולדנו עם משיכה לסוג מסוים של יצירות. אנחנו נחשפות בהדרגה והרבה פעמים באופן מבוקר (למשל: על ידי מערכת החינוך), ליצירות שאנחנו מתבקשים לראות בהן יצירות "טובות". נאמר לנו מראש שא', ב' ו-ג' זה טוב, ו-1, 2, ו-3 זה רע. איך נעצב תפיסה משלנו? לכן, בעיני הגישה הטובה ביותר לפירוק, ניתוח ושכתוב טקסטים, היא יציאה מנקודת הנחה שטקסטים ממלאים תפקיד: כל ספר מיועד לעניין קהל מסוים, כתוב כדי לעורר רגשות מסוימים, ובאותה מידה – קוראים מחונכים להגיב לדחיפות (nudges) מצד הכותבת. אם את רוצה לכתוב טקסט שעובד, כדאי שתעשי כך, כך וכך. 

אם תכשלי לעשות את הדברים האלה – התגובות לא יהיו התגובות שכיוונת אליהן. כתיבה מבפנים החוצה מיועדת לסייע לך להגדיר את המסר שלך בצורה הטובה ביותר, לחדד אותו ולהעלות אותו על הדף – בין את כותבת רומאנס המעוניינת לגרום לקוראות שלך להתאהב בגיבורי הספר ביחד איתך, מחבר מאמר אקדמי שתפקידו להציג רצף לוגי של טענות ולהוביל את הקורא למסקנה מתבקשת, או סטודנטית המעוניינת לשפר את סיכוייה לקבל ציון גבוה.