אם אתם עוקבים אחרי עולם הספרות, וודאי ידוע לכם שמצבו של שוק הספרים הישראלי איננו מהמזהירים. מבצעי שתים ושלוש במאה, דואופול צומת-סטימצקי, תועבות כמו "סיפור חוזר" ובעיקר: הקורונה, הפכו הוצאת ספרים לאור, לתחום שקשה מאוד להרוויח בו. הפתרון, למרבה הבאסה, הוא גלגול ההוצאות אל הסופרים. רוצה שנקרא ונשקול את הספר שלך? שלם לנו מאה, מאתיים ואפילו ארבע-מאות ש"ח. רק כדי לשלוח את כתב היד שלנו להוצאות, אנחנו מתבקשים לשלם בין מאה לאלפיים שקל, תלוי בכמות ההוצאות והסכומים שהן דורשות. 

חוות דעת מקצועית יכולה לחסוך מאתנו חלק מההוצאות האלה. קוראת מקצועית (אני! אני! אני!) תוכל להעריך האם הספר שלנו בשל לפרסום (יופמיזם נחמד שפירושו: הספר מספיק טוב ומעניין), והאם יש לנו סיכוי לעבור בכלל את משוכת הלקטורה.

בנוסף, חוות דעת מקצועית יכולה לשמש כמפה לעריכה עצמית: הכותבת, לרוב סופרת בעצמה ומי שקראה מאות אם לא אלפי ספרים בחייה, תוכל להגיד לנו מה טוב בסיפור שלנו, איפה הוא קצת יותר חלש, ועל מה כדאי לנו לעבוד לפני שנשלם להוצאת ספרים ממיטב כספנו רק כדי לקרוא אותו. במילים אחרות – תפקידה של חוות הדעת המקצועית הוא גם לספק לנו שיקוף כנה של הספר, וגם להעניק לנו תשתית מתאימה לשיפורו, עד לרמה שבה הטקסט שלנו יתקבל לפרסום.

ממי מבקשות חוות דעת מקצועית? (והאם חוות דעת מקצועית כשמה כן היא – מקצועית?)

זאת שאלה טובה, ואין עליה תשובה אחת. כל עורך או עורכת ישמחו לכתוב עבורכם חוות דעת בעד תשלום יפה. אז במי לבחור, והאם בהכרח חייבות לבחור במישהי עם ניסיון בעריכה?

זה אולי יפתיע אתכן, אבל דעתי היא שלא בהכרח. אפשרות אחת היא לפנות לאדם שעבד או עובד בלקטורה, יודע איך פחות-או-יותר נראים כתבי היד שמתקבלים אצל ההוצאות לאור ומה כדאי לעשות כדי להתבלט ביניהם. 

אפשרות אחרת היא להיעזר בחוות דעתם של קוראים שעליהם אתם ממש סומכים. לרוב הקוראות אין הרבה ניסיון בקריאת ספרים לא מוגמרים, אבל כנשות ספר, הן כנראה קראו הרבה ספרים שעברו סינון ועריכה, ותדענה להגיד לכן האם כתב היד שלכן מעניין, כתוב היטב ושווה פרסום. הבעיה? יתכן מאוד שלא יהיה להן נעים לומר להן אם מדובר במצב ההפוך. זאת ועוד: רוב הקוראים ידעו לזהות טקסט מעניין, אבל לא כולם ידעו להסביר למה הוא מעניין.

מצד שני – זה נכון גם לחלק מהעורכים. 

אפשרות שלישית, כמובן, היא לשלם לאדם עם ניסיון בעריכה. זה עשוי להיות יקר יותר (בטח יותר מפניה אל חברה), אבל מי שכבר ערכה ספרים בעבר כנראה תדע להגיד לכם טוב יותר על מה אתן צריכות לעבוד. זה לא אומר שלחברה אין יכולת לעשות את אותו הדבר בדיוק (או שהעורך בהכרח יצטיין בתמלול המחשבות שלו), אבל זה כן אומר שמדובר באתגר שהעורכת שבחרתם כבר התמודדה איתו, ואולי תהיה מיומנת או לפחות מהירה יותר בתהליך.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *